הסימנים לאירוע לבבי בעת פעילות גופנית

שמענו לא מעט על התופעה הזו בזמן ספורט, איך זה קורה, למה ולמי?

אירוע לב

ידוע לכול שפעילות גופנית בריאה לגוף, מומלצת בכל גיל ויכולה למנוע מחלות או לשפר את המצב הבריאותי. מחקרים רבים מצאו שכושר גופני מיטיב עם הגוף, המדדים השונים משתפרים כמו גם המצב הרגשי והנפשי. במקביל, ידוע שאורח חיים שאינו כולל פעילות ספורטיבית ואינו בריא, לחץ נפשי ומתח הם מהסיבות התורמות להתקפי לב. ולמרות זאת, לא פעם אנו שומעים על ספורטאים שחוו התקף לב במהלך פעילות גופנית או על רצים שהתמוטטו במהלך מרוץ. מה ההסבר לכך ומהם הסימנים המעידים על אירוע לבבי במהלך פעילות ספורטיבית?

מהו אירוע לב?

אוטם שריר הלב, הידוע כהתקף לב, הוא מצב שבו יש חסימה של עורק כלילי והלב אינו מסוגל לספק את הדם לשריר הלב, בדרך כלל עקב קריש דם או היצרות של העורקים בשל הצטברות כולסטרול ושומנים. היצרות של העורקים גורמת לשריר הלב לעבוד קשה יותר כדי להזרים דם וחמצן, ובמקרה של חסימה יש כבר סיכון חיים ממשי ונזק ללב.  

מהם הגורמים להתקפי לב?

הגורמים המרכזיים הידועים לבעיות לב הם בדרך כלל שילוב של תזונה לא בריאה הכוללת שומנים רבים, תורשה, חוסר בפעילות גופנית, סוכרת ועישון. הפחתה של גורמי סיכון אלה תצמצם בהכרח את הסיכון למחלה זו. בישראל הנתון של נפגעי לב עומד על עשרת אלפים אנשים בשנה, ורובם מקבלים טיפול וניצלים. 

מדוע זה קורה גם במהלך פעילות גופנית?

תמיד אמרו לנו שאם אוכלים בריא, עושים פעילות גופנית וחיים אורח חיים שליו ללא מתח ולחצים – אנחנו בסיכון נמוך למחלות, כולל מחלות לב. אבל לא פעם אנחנו שומעים על ספורטאים שהתמוטטו בגלל אוטם שריר הלב, רצים שחוו התקף בזמן ריצה או במהלך מרוץ, והשאלה היא כיצד אנשים בעלי כושר העוסקים בפעילות גופנית חשופים לסיכון כזה? התשובה המקובלת היא שכמות האנשים העוסקים בספורט בעולם עלתה משמעותית, ולכן גם כאלה שעוסקים בספורט חשופים לסטטיסטיקה זו, שהרי יש מרכיב תורשתי ובעיות בריאותיות שונות במסגרת הסיכונים, וככל שיש יותר אנשים העוסקים בספורט יש גם יותר אנשים שחווים בעיות בלב בעת פעילות גופנית. אין בפעילות הגופנית מרכיב התורם למצב מסוכן ללב, והמאמץ אפילו בריצת מרתון נמצא במחקרים כלא משפיע או גורם למצבי סיכון לבביים. עם זאת, מומלץ לכל העוסקים בספורט, בעיקר למי שעוסק בספורט אינטנסיבי כמו ריצה, לבצע בכל שנה בדיקת לב במאמץ כדי לשלול מצבי סיכון. 

מהם הסימנים לבעיה לבבית?

  • לחצים בחזה או כאב בחזה ובאזורים נוספים בפלג הגוף העליון
  • זיעה קרה
  • סחרחורת
  • קוצר נשימה
  • בחילה
  • כאב גב
  • הקאה
  • עייפות קיצונית
  • כאב בלסתות

מה עושים כשאדם חווה אירוע לב?

חשיבות הזיהוי המהיר והפינוי לטיפול רפואי תוך זמן קצר מעלה את הסיכויים להצלה. ישנם כאבים במהלך פעילות גופנית שאינם קשורים כלל ללב, אך אם ישנו כאב חריג חשוב להתייחס אליו, ובמקרים מסוימים זה יכול להציל חיים. במקרה שבו מופיעים תסמינים כפי שצוין, חשוב לפנות לטיפול רפואי ולבדיקה מיידית. ידוע שטיפול מהיר שניתן במקרה של אירוע לב יכול להציל חיים ולמנוע החמרה ונזק בלתי הפיך. במקרה כזה יש להזמין אמבולנס ולא לנסות להגיע באופן עצמאי לבית חולים כדי שניתן יהיה להתחיל בבדיקה ובטיפול מציל חיים אם צריך כבר במהלך הנסיעה. יש חשיבות למהירות ההגעה לטיפול בטווח של עד שש שעות מתחילת הסימפטומים, כך ניתן בעזרת צנתור לפתוח את העורק שנחסם ולהמיס את קריש הדם החוסם באמצעות תרופות ולמנוע נזק לשריר הלב. 

אהבת את הכתבה?

365 Points
Upvote Downvote

מאת ONEBODY.CO.IL

וואן בודי - אתר הכושר של ישראל: יוצרים לישראלים בית חם ומקצועי לכל תחום הכושר, תזונה נכונה ואורח חיים בריא על ידי תוכן איכותי, מקצועי, צעיר ומעניין.

דיקור סיני

על הדיקור הסיני ותועלותיו

כמוסות כורכומין

כמוסות כורכומין – תוסף אנטי דלקתי