טיפים למניעת פציעות ספורט

באילו דרכים אפשר לחזק את הגוף כדי למנוע פציעות שמתרחשות כתוצאה מספורט? מהן בכלל הפציעות הנפוצות, איך מטפלים בהן ומתי אין ברירה אלא לבצע ניתוח? הנה כל התשובות

פציעות ספורט

פציעות ספורט מתרחשות בשכיחות גבוהה. לפי סקר שנערך בשנת 2007, כ-42% מהמתאמנים בחדרי כושר סבלו או סובלים מפציעות ספורט. בנוסף, מהנתונים עולה ש-13% מאוכלוסיית המחקר עברה יותר מפציעה אחת בשנה האחרונה ושכיחות ההיפגעות של נשים קטנה משמעותית מזו של גברים – כי הסיכוי של גבר להיפצע גדול פי 1.72 מהסיכוי של אישה.

חשוב לציין שפציעות ספורט עלולות להתרחש בכל מקום. נתוני הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה למשל מראים שספציפית בישראל, כ-52% מהאוכלוסייה הבוגרת מתאמנת בשעות הפנאי. דפוסי הפעילות העיקריים כוללים הליכה או ריצה, בעוד היתר מעדיפים אימוני משקולות, אימון אירובי, פילטיס ויוגה.

אז מצד אחד, הנתונים מעודדים כי הם מראים שהאוכלוסייה בארץ מודעת לחשיבות של פעילות גופנית ותרומתה לבריאות ולאיכות החיים. מצד שני, כל פעילות כזו גם מעלה את הסיכוי להיפצע. 

כושר ביתי

כך תמנעו שברי מאמץ

הטיפ הכי חשוב בנוגע למניעת פציעות ספורט הוא קודם כל לתת לגוף להחלים לגמרי מהפציעה הקודמת. למעשה, פציעה בעבר היא גורם הסיכון העיקרי לפציעה חוזרת. אז חוץ מזה שחשוב מאוד לנסות למנוע את פציעת הספורט הראשונה בגלל שהיא מעלה את הסיכוי להיפצע שוב, צריך להתייחס להיסטוריה רפואית ולפציעות בעבר כדי לשמור על מי שכבר נפגע.

טיפ נוסף הוא לבצע פעילות גופנית בצורה הדרגתית ולפי סרגל מאמצים מסודר. אם לא בטוחים לגבי סרגל מאמצים רלוונטי לגיל, למשקל או לרקע הבריאותי, אפשר להתייעץ עם בעלי מקצוע ואורתופדים. כך מונעים עומס על הגוף ומרגילים את השרירים למאמץ המצטבר.

הפציעות השכיחות הן אלו שנגרמות משימוש יתר של הגוף. במקרים כאלה, הראשונות להיפגע הן הרקמות הרכות כגון שרירים וגידים. עם זאת, הפגיעות גם יכולות להיות בעצמות – כמו מה שקורה עם שברי מאמץ. היות והשרירים אמורים לשמש כבולמי זעזועים, צריך לפתח אותם נכון ולמנוע מצב שבו העומס נופל על העצם עד כדי מצב של אי ספיקה ושבירה.

מה גורם לכאבים בגיד אכילס?

עוד דרך למנוע פציעות ספורט היא לעבוד על הגמישות. כאשר שרירי השוק גמישים, זה מפחית למשל את הסיכוי לסבול מכאבים בגיד אכילס. אז בניגוד למה שנהוג לחשוב, מקור הכאב אצל רצים וספורטאים הוא לאו דווקא דלקת בגיד אכילס – אלא כתוצאה משחיקה – ולכן טיפול אנטי דלקתי לא תמיד יהיה אפקטיבי.

החדשות הטובות הן שיחסית קל לעבוד על הגמישות. בניגוד לגורמי סיכון אחרים כגון מבנה כף הרגל, משטח אימונים או סרגל מאמצים לא תקין, את הגמישות אפשר וצריך לשפר באמצעות תרגילי מתיחה.

תרגילי המתיחה צריכים להתבצע במשך 3 דקות במצטבר כל יום אבל לא ברציפות. בנוסף, מומלץ להישאר במנח המתיחה במשך חצי דקה ברציפות ולחזור על כך 5-6 פעמים ביום. כמו כן, רצוי לבצע לפחות 2-3 חזרות מכל מתיחה לפני שיוצאים לרוץ.

 הפציעה התרחשה? כך בוחרים איך לטפל

לעיתים שום דבר לא עוזר ועדיין חווים פציעה. במידה ומזהים תהליך שאינו חד אלא מתמשך וכרוני, הטיפול המומלץ יהיה שמרני ויישען על הפסקת פעילות, החלפת נעליים או מתן כדורים נוגדי דלקת ומשככי כאבים.

במקרה של שברים, קרעים של רצועות או פריקת מפרק – הטיפול היחיד שיסייע יהיה התערבות ניתוחית. בכל מקרה, הטיפול הניתוחי משיג אחוזי הצלחה גבוהים ואפשר לבחור אותו אחרי התייעצות עם בעלי מקצוע.

אהבת את הכתבה?

368 Points
Upvote Downvote

מאת ONEBODY.CO.IL

וואן בודי - אתר הכושר של ישראל: יוצרים לישראלים בית חם ומקצועי לכל תחום הכושר, תזונה נכונה ואורח חיים בריא על ידי תוכן איכותי, מקצועי, צעיר ומעניין.

כמה קלוריות יש בהמבורגר וצ'יפס

סקר הצ'יט שלכם

לחץ דם

להוריד את הלחץ – טיפים להורדת לחץ דם גבוה