רועי גלזן נותן לכם בראש: תפסיקו לאכול לחם לבן!

לחם לבן

לחם לבן.. בטח רק מלהגיד את זה נוטפת לכם טיפת ריר מהפה, אותן חתיכות זוהרות אשר נפרסות לנו על מגש בתנור חמים ומוגשות לנו לשולחן בסלסלה מוארת שגורמת לאותו לחם לבן להראות כמעט אלוהי (השם יסלח לי). אותו לחם לבן מהולל מספק לנו כמעט כלום ושום דבר חיוני ואף עלול להוות השפעה שלילית על בריאותינו.

לחם לבן, הברכה והקללה

אכלנו את כל הבאגט כמו שאומרים
רוב האנשים מודעים כיום לכך שאותו לחם לבן הוא "נו נו נו" רציני בדיאטה. אחד הדברים הקלים ביותר שניתן לעשות על מנת לשפר את אורך החיים שלנו לכיוון בריאותי יותר הוא לזרוק את הקמח המזוקק שמספקים לנו בכל מקום ולהחליפו במוצרים מחיטה מלאה. תבינו, זהו לא רק כיכרות הלחם שאנחנו צריכים להיזהר מהם, קמח לבן הינו מצרך שמצוי כמעט בכל מסעדה או מקום אליו אנו פוסעים. החל מאותה ג'בטה שעצרתם לקנות בקיוסק בשביל השקשוקה של שבת, ממשיך בבייגל במשחק של חיפה ונגמר בפיצה ביום הולדת של בת דודה שלכם, כולם הדברים הנהדרים הללו שכנראה פתחו לכם את התיאבון, בעזרתם כרגע מזכים אתכם בלא אחר מסיכונים בריאותיים לא רצויים והשמנה.

Embed from Getty Images

אז למה בעצם לחם לבן לא טוב לנו? 3 סיבות עיקריות:

  1. גרגרים מזוקקים
    גרגרי חיטה מזוקקים הם בעצם גרגרי חיטה אשר נטחנו ו"הופשטו" מהסובין שלהם ונבטים המצויים בהם, אותם רכיבים הם בעצם מה שמכיל את הסיבים הוויטמינים והמינרלים.
    ללחם לבן כמות נמוכה של מינרלים כמו מגנזיום, אבץ, ויטמין E ועוד.
    בנוסף הפשטה זו גורמת ללחם הלבן לאבד את הסיבים החיוניים שהיו לו.
  2. אינדקס גליקמי גבוה
    אז מהו בכלל אינדקס גליקמי? זהו מדד בעצם שאומר לנו עד כמה מהר ועד כמה משפיע עלינו אותו מזון על רמת הסוכר בדם ורמות האינסולין בהשוואה לגלוקוז טהור. אז למה ללחם לבן ישנו ערך גליקמי גבוה? הסיבה לכך היא שלחם לבן נעשה מאותם גרגרים מזוקקים שהזכרנו קודם לכן, אותם גרגרים נספגים במהירות במערכת העיכול שלנו, תהליך זה גורם לקפיצות חדות ברמות הסוכר והאינסולין בגוף.

2 סיבות שיגרמו לכם להחליף את הלחם הלבן ושאר המוצרים הסובבים אותו:

  1. דיכאון
    כן כן אתם קוראים נכון. זה אולי מאוד מנחם טעים ומעודד באותו הרגע, אבל לחם לבן עלול להשפיע לרעה על מצב רוחנו.
  2. עלייה במשקל
    אני בטוח שזה לא מפתיע אף אחד פה אך יחד עם זאת על מנת להסיר ספק אני חושב שראוי לציין זאת.
    לאחר אכילת פחמימות מזוקקות כגון לחם לבן, נוצר עודף של סוכר בדם שלנו, אותו סוכר נוטה להתאכסן בגופנו כשומן, אלא אם אנו מתעלים את אותם סוכרים לפעילות כל שהיא באותו רגע.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by ONEBODY אתר הכושר של ישראל (@onebody.co.il) on

לכתבה המלאה לחצו כאן

לא נשאיר אתכם בקיבה ריקה, קבלו 6 תחלופת ללחם וקמח לבן:

  1. אורז חום/מלא
    אורז חום מכיל מגוון רחב של ויטמין B וכמות נאה של ברזל וסיבים.
  2. פשתן
    זרעי פשתן מכילים אומגה 3, מינרלים כמו סידן וברזל וויטמינים (E, C, B, K). הם עשירים בסיבים תזונתיים ובכך גם מסייעים לירידה במשקל,  מסייעים בהפחתת לחץ הדם ובהפחתת כולסטרול.
  3. קינואה
    גרגרי הקינואה מציעים לנו שלל יתרונות כגון תכונות אומגה 3, חומצה פולית, אבץ ועוד תכונות אנטי דלקתיות. את הקינואה ניתן לאכול כמו שאנו צורכים אורז או לכתוש ולהחליף בעזרתו את קמח החיטה.
  4. כוסמת
    מכיל רמות גבוהות של אבץ, אשלגן וברזל בשילוב נהדר עם חלבון ורמת סיבים גבוהה. מוריד את רמת הכולסטרול בדם, מפחית היווצרות אבני מרה. ניתן לצרוך את הכוסמת כמאפה (לחמניות כוסמת) ובאטריות.
  5. שיפון
    קמח השיפון הינו עשיר במינרלים כגון מגנזיום, מגנן וברזל. יש שפע של חומרים שעוזרים לגופנו לשמור על לחץ דם תקין ועל רמה תקינה של כולסטרול. הוא מכיל בערך פי שניים סיבים תזונתיים מאשר קמח חיטה מלא.
  6. לחם חיטה מלאה
    בגלל התכולה של כל רכיבי הגרגר של החיטה הלחם שומר על יותר ויטמינים ומינרלים מאשר מקמח לבן. שימו לב לא כל לחם מחיטה מלאה מכיל 100% קמח מלא ולכן חשוב להקפיד לקרוא את רשימת הרכיבים.

אז מה לא ניקח איזה מאפה בריא אחרון לקינוח?

לפני שאנו מסיימים חברים, אני רוצה להבהיר דבר אחד, לחם מחיטה מלאה הינו האלטרנטיבה הכי פחות כדאית, ולמה?
יחד עם היתרונות זו עדין חיטה וביחס לאלטרנטיבות היא ממוקמת בתחתית הטבלה כמו שאומרים.
בעידן שלנו זה קל יותר מאי פעם למצוא תחלופות בריאות ללחם הלבן, ישנם לחמים בריאים, פסטות ואפילו מאפים טעימים וכל מה שאנו צריכים לעשות זה להתנסות, אז פתחו את הראש הקולינרי שלכם ועשו לגופכם טובה והתנסו במוצרים ופחמימות חדשות. לכו תדעו, אולי עוד תתמכרו.

מקורות:

  1. LIVESTRONG
  2. ACADEMIC.OUP
  3. 10DAKOT
  4. AGMRC
  5. CLALIT
  6. NATURALWELLNESS

אהבת את הכתבה?

368 Points
Upvote Downvote

מאת רועי גלזן

כי למה לשדרג את הטלפון שלנו באלפי שקלים אם אפשר לשדרג את גופנו בחינם?

תקופת חיטוב

תקופת חיטוב: המדריך המלא

קרוספיט או חדר כושר

קרוספיט VS חדש כושר: מה עדיף?