שיטות הבישול הטובות ביותר שחשוב שתכירו

קיימות שיטות בישול שונות ומגוונות, לכל אחת מהן יש את היתרונות והחסרונות שלה, מהי העדיפה ביותר?
פורסם: 19/02/19 זמן קריאה: 2.5 דק’

שיטות בישול – יתרונות וחסרונות

אז חשוב לדעת, כאשר אנו מבשלים את המזון, חומרים מזינים רבים נהרסים או נעלמים ממנו. אין לנו דרך להימנע מהעובדה הזו במאכלים מסוימים, אבל במאכלים אחרים כמו דגים, ירקות ופירות ניתן לאכול אותם בצורה הטבעית שלהם

אז מה הן אותן שיטות בישול?

  1. שיטות בישול? בוא נתחיל ב-ללא בישול: אוכל נא
    בישול דורש חום רב, המשפיע לרעה על היתרונות הבריאותיים של המזונות השונים, לכן אכילת אוכל נא עדיפה. בשנים האחרונות יותר ויותר מומחים ממליצים לשלב מזון נא בדיאטה היומית, בעיקר בצורת ירקות טריים ופירות.
    למרות היתרונות שבאכילת מזון נא, יש מזונות שדווקא עדיף לבשל. למשל- החום משחרר את הליקופן שבעגבניות ואת נוגדי החמצון שבגזרים, תרד, בטטה ופלפלים.
    דג סלמון
  2. שיטת בישול ושמה אידוי
    בשיטה זו אנו עושים שימוש באדי מים שהורתחו כדי לבשל את המזון במיצים הטבעיים שלו, כלומר, אין המים ממסים את החומרים המזינים, אך עדיין קיימות טמפרטורות גבוהות, אשר יכולות להרוס חלק מהתרכובות המזינות.
    בשיטת בישול זו אין שימוש בשמן, ולכן היא נחשבת לדיאטטית. אידוי מומלץ במיוחד להכנה של ירקות ודגים עסיסיים ומשמשת גם להכנה מסורתית של כופתאות הדים-סאם.
  3. חליטה
    דומה להרתחה, כי גם בה יש שימוש רק במים, ללא שמן, בשיטה זו מבשלים את המזון בכמות קטנה של מים ולא נותנים להם להגיע לנקודת הרתיחה.
    החום בו מתבשל המזון בחליטה הוא אמנם נמוך יותר ולכן הורס פחות חומרים מזינים, אך זמן הבישול הוא לרוב ארוך ולכן קיימות יותר הזדמנויות להמסה והרס של החומרים המזינים. חליטה מצוינת לבישול עדין של מזונות רכים כמו דגים, ביצים ופירות.
  4. הקפצה
    שיטה זו, המגיעה אלינו מהמזרח הרחוק, היא שיטת הטיגון הבריאה ביותר, כיוון שיש צורך בכמות מועטה בלבד של שמן.
    למרות שבשיטה זו אנו עושים שימוש בחום גבוה, זמן הבישול הוא קצר מאוד ולכן מהווה סכנה מועטה לחומרי המזון.
    כאשר אנו מכינים מנה מוקפצת, מומלץ להכין חתיכות קטנות של הבשר והירקות, כדי לגרום להן להתבשל מהר.
  5. הרתחה
    שיטת בישול זו פשוטה מאד ודורשת רק סיר ומים, אך בנוסף לחום הגבוה שהורס חלק מהחומרים המזינים, כמות המים הגדולה גורמת להמסה של הויטמינים ושל 60-70% מהמינרלים המסיסים במים.
    יחד עם זאת בחלק מהירקות היא דווקא מומלצת. הרתחה היא הדרך הטובה ביותר לשמור על רוב החומרים המזינים שבגזרים ובקישואים.
  6. בישול בקדרה
    כשמבשלים בקדירה משתמשים בטמפרטורות יחסית נמוכות, אך מבשלים את המזון במשך שעות ארוכות, אשר במהלכן המזון שקוע במים הממיסים חלק מהחומרים המזינים.
    למרות אובדן חומרים אלו, העובדה כי הקדרה נשמרת סגורה עוזרת לשמור על חלק מחומרי התזונה בתוך המנה, למרות שהם הומסו במים. כאשר אנו משתמשים בקדרה לבישול איטי, מומלץ להשתמש בכמות מועטה, עד כמה שאפשר, של מים.
  7. בישול בסיר לחץ
    כמו הקדרה, גם בסיר לחץ קיימות טמפרטורות נמוכות במיוחד והמזון שקוע במים, אך סיר לחץ מקצר את זמני הבישול.
    זוהי אפשרות בריאה יותר מאשר הקדרה, אך גם כאן יש אובדן של חומרים מזינים. בדומה לקדרה, הרבה מהחומרים המזינים לא נהרסים על ידי החום, אלא עוברים למים ונשמרים בהם, הודות למבנה הסגור של הסיר.
    מחקרים הוכיחו, כי בישול של קטניות ודגנים בסיר לחץ, אינו פוגע כלל בחומרים המזינים שלהם ולכן מומלץ במיוחד.
  8. צלייה בתנור
    כאשר אנו צולים את המנות שלנו אנו משתמשים בחום ישיר וחזק, אך משתמשים בו לפרקי זמן קצרים יחסית.
    כיוון שמדובר בחום גבוה, הצלייה מתאימה לבישול של מזונות עמידים, אך יכולה להרוס את רוב החומרים המזינים, שבמזונות עדינים יותר- למשל ירקות, המתייבשים לגמרי בתהליך הצלייה. גם בתהליך הצלייה בדרך כלל אין שימוש בשמן מיותר.
    שיטה זו נפוצה מאוד בקרב מתאמנים בשלל התכניות (חיטוב, מסה), בעיקר בעקבות העובדה כי לא מתווסף לאוכל שום דבר כמו בטיגון או בבישול במחבת הדורש שמן.
    veal_shoulder
  9. טיגון
    הטיגון אינו נחשב לשיטת בישול בריאה במיוחד, עקב השימוש בחום גבוה ושמן.
    השמן הרותח הורס בקלות את החומרים המזינים שבמרבית המזונות, במיוחד בירקות ובעלים ירוקים.
    בנוסף לחום הגבוה, השמן המתחמם מהווה סכנה בפני עצמו.
    כאשר אנו מרתיחים שמן, אנו בעצם גורמים לו להפוך לשומן טראנס, הגורם להצטברות של כולסטרול בכלי הדם, בין השאר.
    אם מטגנים, מומלץ להשתמש בשמן זית, שמן קוקוס או שמן זרעי חמניה, להם יש סיכוי נמוך יותר להפוך לשומן טראנס, ולהקפיד להחליף את השמן אחרי כל טיגון.

אז מה הכי טוב? באמת שזה תלוי במטרה, בתכל’ס ברגע שתתחילו דיאטה כל שהיא הדבר הראשון שיגידו לכם זה להפסיק עם המטוגן והקמח הלבן, באיזה שיטת בישול תרצו לבחור?
בזו שעונה על שלושת העקרונות החשובים בתזונה בריאה

  1. טעימה ביותר
  2. בריאה ביותר
  3. נוחה ליישום

 

אודות הכותב
נטורופת, מאמין בחיבור שבין הגוף והנפש ובאיזון שבניהם. אם חשבת שאין הרבה דרכים לשינוי שאותו רצית כדי שתכיר\י את מור.
עוד כתבות שיעניינו אותך