מלא זה טוב – על מזונות מלאים וסגולותיהם

תחום המזונות המלאים מזמן חדל להיות טרנד, והפך לדרך חיים של ממש, אך מה המשמעות האמתית של סוגי מזונות אלה ועד כמה הם תורמים לנו?

מזונות המלאים

תחום המזונות המלאים מזמן חדל להיות טרנד, והפך לדרך חיים של ממש. נדמה כאילו בכל שנה שעוברת אנחנו שומעים על מזון מלא חדש שאמור לספק לנו בריאות וטעם גם יחד, ושהופך לחלק בלתי נפרד מהמקרר והמזווה של משפחות רבות בישראל. אבל מה זה בכלל אומר? מה הם מזונות מלאים, ומה המשמעות והיתרונות של מזונות מלאים מסוגים שונים על פני האלטרנטיבות?

קודם כל – מה זה אוכל מלא?

המונח מזון מלא באופן כללי מתייחס למזון לא מעובד או מעובד בצורה חלקית, כך שהערכים התזונתיים שלו ממוצים במלואם. המונח נולד מעולם הדגנים, כאשר דגנים מלאים הם דגנים שלא נושלו מכל מרכיבי גרעין הדגן. כך, טחינה של חיטה עם גרעינים מלאים הכוללים את כל 4 שכבות הגרעין, היא זו שמפיקים ממנה קמח מלא. מאותו קמח מלא ניתן להפיק מגוון רחב מאוד של מזונות, החל בלחם מלא מסוגים שונים ועד לאוכל מנחם כמו פיצה מקמח מלא. הדבר נכון גם לגבי אורז מלא או לגבי כל סוג אחר של דגן. דגן מלא הוא כזה המכיל גרעין מלא בן 4 שכבות. זאת בניגוד לקמח הלבן בו מעבדים את הגרעין כך שנשארת בו רק שכבה אחת מ-4 שכבות הגרעין, האנדוספרם.

מזונות מלאים הם כבר מזמן לא רק דגנים, וכיום קיימים גם מוצרים כמו חלב מלא, כשהכוונה היא לחלב עם אחוזי שומן מלאים (בדרך כלל 3.8%), וללא העיבוד שהופך אותו לדל קלוריות. ניתן להבין, אם כן, שהכוונה במזונות מלאים בסוגי מזונות שונים היא למצב פחות מעובד, שממצה עד תום את הערכים התזונתיים של כל סוג מזון בצורתו הגולמית ביותר.

לחם לבן

מה היתרונות של מזון מלא מסוגים שונים?

לצריכה של מזונות מלאים מסוגים שונים יש יתרונות משמעותיים מאוד על פני האלטרנטיבות המעובדות. לכל מזון שאנחנו צורכים יש ערך תזונתי – סך כולל של מינרלים, ויטמינים, קלוריות ומרכיבים חיוניים אחרים. תהליך העיבוד של גרעין הדגן, למשל, משאיר רק את האנדוספרם, בו יש חלק קטן מאוד מכלל הערכים התזונתיים שטמונים בגרעין הדגן. אכילה של קמח מלא, למשל, לעומת קמח לבן רגיל ומעובד, מעניקה לנו הרבה יותר ערכים תזונתיים והופכת את הפחמימה הפשוטה למזון בריא הרבה יותר.

גם מחקרים על מוצרים כמו חלב מלא, שלכאורה הוא בעל אחוז שומן גבוה יותר ולכן מזיק יותר מזה הרגיל, הראו שהחלב המלא דווקא מונע השמנה לטווח ארוך בילדים שצורכים אותו לעומת חלב מעובד. 

מעבר לכל זה, בשל הערך התזונתי הגבוה יותר של המזונות המלאים, הם גם משביעים יותר, ולאדם הממוצע יידרש פחות מהם בכדי לשבוע, לעומת מזונות מעובדים רגילים.

לא רק בריא – גם טעים ומשביע

על אף התדמית הפחות טעימה, כיום כבר ממש לא צריך להתפשר על הטעם כשאנחנו בוחרים לצרוך מזונות מלאים. כמעט בכל רשת מזון שמכבדת את עצמה ניתן למצוא לחם מלא באיכות גבוהה מאוד, כמו גם מוצרים אחרים שמיוצרים מדגנים מלאים ולא מעובדים. כולם טעימים ואיכותיים לא פחות ולפעמים גם יותר ממזונות מעובדים. גם האינטרנט מלא במתכונים לכל סוג מזון שתרצו מדגנים מלאים וממזונות מלאים אחרים – וכל מה שצריך הוא להשקיע בזה קצת בשביל ליהנות מזה הרבה.

בין אם מדובר בלחם מלא, אורז מלא, חלב מלא או כל מאכל אחר – מזונות מלאים מהווים חלק בלתי נפרד מהתפריט של מאות אלפי ישראלים. כל מזון מלא שכזה מעניק לצורכים אותו ערכים תזונתיים גבוהים וטעם נפלא.

אהבת את הכתבה?

369 Points
Upvote Downvote
Avatar photo

מאת ONEBODY.CO.IL

וואן בודי - אתר הכושר של ישראל: יוצרים לישראלים בית חם ומקצועי לכל תחום הכושר, תזונה נכונה ואורח חיים בריא על ידי תוכן איכותי, מקצועי, צעיר ומעניין.

אימונים למרות הברך – טיפים לאימון גופני לאנשים עם בעיות ברכיים

היריון

הספורט בריא להיריון? מה שאת צריכה לדעת על השילוב בין ה-2