ירקות ופירות
עולם התזונה

ירקות ופירות: הסגולות של כל צבע ומה שלא רוצים שתדעו

ירקות ופירות עשירים בויטמינים, מינרלים וסיבים תזונתיים החיוניים לבריאות. בנוסף יש בהם, דבר הפחות מוכר לנו, חומרים הנקראים פיטוכימיקלים אשר נותנים לפירות ולירקות את צבעם ואת הסגולות בריאותיות, הנה הסגולות של כל צבע.
06 נובמבר 2018

ירקות ופירות, מה עושה כל צבע וממה עלינו להיזהר?

*ידע זה לדעת שעגבנייה זה פרי, חכמה זה לדעת לא לשים את זה בסלט פירות.
סלט ירקות הוא אחד הדברים הנפוצים כשמדובר בארוחת צהריים וערב, לא כמנה עיקרית אלא כתוספת צד, גם בבית וגם במסעדה.
ולגבי הפירות, מי מאתנו לא אוהב לנשנש איזה פרי לפני אימון או אפילו אחריו, או לשלב אותו במוזלי או בשייק.
הפירות והירקות מהווים לנו תוספת או נשנוש בריא וטוב בנוסף לאוכל שאנו צורכים, אך מה הם באמת נותנים ומה הבעיה עם אותם ירקות ופירות?

הקדמה מדעית והתחלנו
כדי שנוכל להסביר מאיפה מגיע כל הטוב הזה שיש בירקות ובפירות עלינו להתחיל  עם מה שהצמח שמימנו מגיע אותם ירקות ופירות מספק לנו בתור בני אדם.
בצמח הפיטוכימיקלים משמשים להגנה מפני קרינת שמש, תהליכי חמצון, מזיקים, זיהומים, מחלות ועוד.

אך בשנים האחרונות גילו חוקרים את חשיבותם של הפיטוכימיקלים לבריאות האדם.
סגולותיהם מספקים לנו הגנה כנוגדי חמצון, מגרים את מערכת החיסון, נוגדי דלקת, נלחמים בחיידקים ובווירוסים, מווסתים יצור כולסטרול, מפחיתים קרישות יתר, מפחיתים לחץ דם, מווסתים מטבוליזם והורמונים, מתקנים פעילויות אנזימטיות ועוד.
כל אלו עוזרים למניעה ולמלחמה במחלות כמו סרטן, טרשת עורקים, יתר לחץ דם, מחלות לב וכלי דם, סוכרת, אוסטאופרוזיס, הזדקנות הראייה, הזדקנות המוח ואף בנזקי השמש והזדקנות העור.

כמה ירקות ופירות אני רשאי לאכול ביום?
אז לפירות וירקות יש הגבלה. למרות מה שנאמר בכמה גישות שונות של תפריטי תזונה, אומנם לא נמוכה אבל יש, והיא 5-9 מנות ירקות ופירות ליום.
מנה = יחידה בינונית של ירק או פרי / ספל ירק חי חתוך / 1/2 ספל פרי חי חתוך.

לכל פרי וירק והצבע שלו, מה המשמעות של אותו הצבע?

הצבע האדום
מה מכיל
: מכיל ליקופן, התורם להגנה מפני מחלות לב ושבץ מוחי, מחלות סרטן ובפרט, סרטן הערמונית, ריאות ולבלב.
איפה נמצא: בעגבנייה, צנון, צנונית, פלפל אדום, אבטיח ותות שדה.

הצבע הכתום
מה מכיל
: קרוטנואידים, התורמים להפחתת הסיכון למחלות לב, שבץ מוחי, סרטן ועיוורון. הם עשויים להאט תהליכי הזדקנות, להפחית סיבוכי סוכרת ולשפר את תפקודי הריאות. חלק מהם משמשים מקור לויטמין A החיוני לראיה, לשמירה על תפקוד מערכת החיסון, לגדילה תקינה, לשמירה על בריאות העור ולהפחתת הסיכון לסרטן.
איפה נמצא: בגזר, דלעת, דלורית, פלפל כתום וצהוב, שעועית צהובה, קישוא צהוב, מלון, תירס ובטטה.

הצבע הירוק
מה מכיל
: כלורופיל העשוי לסייע בהפחתת הסיכון לסרטן. בנוסף, מכיל לוטאין, בעל חשיבות בשמירה על בריאות העין והאטת תהליכי ההזדקנות בה. הוא משמש מעין משקפי שמש פנימיים, התורמים להגנה על עדשת העין, מפני נזקי חמצון והתפתחות עכירות (קטראקט). בנוסף עשוי למנוע טרשת עורקים, מחלות לב וסרטן.
איפה נמצא: בחסה, תרד, פטרוזיליה, כוסברה, שמיר, מנגולד, קישוא, בצל ירוק, עירית, מלפפון, פלפל ירוק, סלרי, שומר, ארטישוק, שעועית ירוקה, אפונה, במיה, אספרגוס ועשבי תיבול.

הצבע הסגול
מה מכיל
: אנטוציאנינים, שהם נוגדי חמצון חזקים, התורמים להאטת תהליכי הזדקנות ובמיוחד הזדקנות המוח.
איפה נמצא: בכרוב סגול, חציל, בצל סגול, וסלק.

ירקות ופירות בריאים, האמנם?!
ירקות ופירות הנם בריאים בהגדרה, משתלבים היטב בקרב אנשים השומרים על תזונה נכונה, הם מקור אמין למינרלים וויטמינים, החשובים לגופנו.
עם זאת, כשמצטרפים אליהם שאריות של חומרי הדברה, שחלקם רעילים וחלקם משפיעים על המערכת ההורמונלית של הגוף שלנו, אותו פרי, או ירק 'בריא' הופך למזוהם ומסוכן.

מה הם אותם חומרי הדברה:
חומרים כימיים, המיועדים לחסל מזיקים וחרקים אשר פוגעים בפירות ובצמחים שעליהם הם גדלים.
זאת כדי להגדיל את היבול ולמקסם את התועלת הכלכלית שיכולים החקלאים להפיק מהשטחים ומהגידולים.
גם כאשר הפירות והירקות עומדים בתקן שקבע האדם, מדובר בספיגת חומרים כימיים מצטברת שגם היא כשלעצמה עלולה להיות בעייתית.

נכון הענבים שילדינו כל כך אוהבים? יש איתם בעיה קטנה.
כולנו יודעים כי ענבים אהובים מאוד על ילדים, אך חשוב להיזהר כאשר אנו נותנים אותם לילדינו, משום שבענבים נמצאו שאריות מ-22 סוגים שונים של חומרי הדברה וביניהם שלושה מקבוצת הזרחנים האורגניים. מחקרים מראים כי חשיפה לחומרי הדברה ממשפחת הזרחנים האורגניים, עלולה להשפיע על העוברים ולהוביל לירידה בתוצאות מבחנים התפתחותיים, שינויים התנהגותיים ולשינויים בזיכרון, קשב וזמן תגובה בילדים.

סלרי במרק או מרק של חומרי הדברה?
בסלרי ועלי סלרי נמצאו 35 חומרי הדברה שונים ורעילים ביותר. יותר מ-60% מבדיקות הסלרי חרגו מהתקן.
תפוח עץ, אחד הפירות הנאכלים ביותר, עוד מימי אדם וחוה, גם הוא אחד המלוכלכים ביותר.
בתפוחי עץ נמצאו שאריות של 6 חומרים פעילים מקבוצת הזרחנים האורגניים, 4 חומרים החשודים כמסרטנים ועוד 3 חומרים, אשר עלולים להשפיע על עוברים, או על מערכת הרביה.

אז מה עושים?

קודם כל- להיות מודעים! לפניך רשימה של 15 הפירות והירקות המזוהמים ביותר: עפ"י נתוני "אדם טבע ודין":

דירוג פרי / ירק
1 ענבים
2 סלרי
3 תפוח עץ
4 פירות הדר
5 סלק
6 כוסברה
7 שמיר
8 חסה
9 נענע
10 לקט עלי בייבי
11 אגס
12 קולורבי
13 אפרסק
14 תפו"א
15 פלפל

אל חשש, יש גם את עשרת הפירות והירקות הנקיים ביותר:

דירוג % הבדיקות ללא שארית חומרי הדברה
1 פסיפלורה 100%
2 אבוקדו 100%
3 נבטים 100%
4 בטטה 97%
5 בצל 95%
6 תמר 91%
7 אספרגוס 90%
8 אפונה 90%
9 כרובית 88%
10 ארטישוק 84%

איך נוכל לצרוך ירקות ופירות, החיוניים לבריאותכם, תוך הקטנת החשיפה לחומרי הדברה:

  1. גדלו בעצמיכם – ניתן לגדל במרפסת או על אדן החלון, צמחי תבלין וירקות ירוקים, שנמצאו בעייתיים במיוחד מבחינת נוכחות חומרי הדברה.
  2. קנו אורגני! על פי הבדיקות של משרד הבריאות, תוצרת אורגנית הנה נקייה מחומרי הדברה. לצד זאת, לרוב- תוצרת אורגנית הנה יקרה יותר מתוצרת קונבנציונלית, עובדה שמחייבת שינוי כדי שתהיה נגישה לכולם.
  3. תמיד כדאי לשטוף עם סבון. השטיפה מסירה רק חלק מסוים משאריות חומרי ההדברה, אך גם זה עדיף.

אורגני או לא אורגני, אחרי כל הטיפים והעצות שלנו כמובן שעכשיו לא תשכחו לשלב ולגוון בתזונה כשזה מגיע לאותם ירקות ופירות.

אודות הכותב
נטורופת, מאמין בחיבור שבין הגוף והנפש ובאיזון שבניהם. אם חשבת שאין הרבה דרכים לשינוי שאותו רצית כדי שתכיר\י את מור.